Μενού Κλείσιμο

Είναι Τα Parabens Πραγματικά Ασφαλή

Έχετε πιθανώς ακούσει τις ειδήσεις για parabens και τη διαμάχη σχετικά με τη χρήση τους σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας. 

Ακολουθεί μια σύντομη, αλλά δίκαιη ματιά σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα:

Κανένα καλλυντικό δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά «φυσικό» – δεν έχει σημασία τι ισχυρίζεται ο κατασκευαστής – αλλά ορισμένα συστατικά είναι πιο κοντά από άλλα. Το Parabens θεωρείται από καιρό ένας ιδανικός συμβιβασμός και μέχρι πρόσφατα θεωρήθηκε μια από τις ασφαλέστερες διαθέσιμες μεθόδους συντηρητικών. 

Ωστόσο, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εφαρμοσμένη τοξικολογία έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την ασφάλεια των parabens και, ιδιαίτερα, για τον πιθανό ρόλο τους στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι τα parabens μπορούν να μιμηθούν την επίδραση των οιστρογόνων όταν χρησιμοποιούνται σε πειραματόζωα, αλλά στις αρχές του 2004, Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Reading ανακοίνωσαν ότι είχαν βρει parabens στους καρκινικούς όγκους ασθενών με καρκίνο του μαστού στον άνθρωπο. 

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μορφή των parabens που βρέθηκαν σε αυτούς τους όγκους δείχνει ότι τα parabens απορροφήθηκαν τοπικά και δεν ελήφθησαν από το στόμα. Αλλά το πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι τα parabens βρέθηκαν σε ΚΑΘΕ δείγμα.

Είναι Σημαντικό Να Σημειωθεί Ότι Αυτή Ήταν Μια Πολύ, Πολύ Μικρή Μελέτη

Μόνο 20 γυναίκες – και δεν υπάρχει απολύτως τρόπος να πούμε ποια, εάν υπάρχουν, προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Αν και ο επικεφαλής ερευνητής έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι τα parabens προκαλούν πραγματικά καρκίνο του μαστού, έχει ήδη ζητήσει περισσότερη μελέτη.

Πρέπει να ανησυχείτε; Οι κατασκευαστές είναι. Πολλοί από τους ηγέτες στη βιομηχανία φυσικών προϊόντων έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για διακοπή της χρήσης parabens και πολλά αναμένεται να ακολουθήσουν.

Πώς Ξέρετε Εάν Τα Προϊόντα Περιποίησης Του Δέρματος Σας Περιέχουν Parabens;

Διαβάστε τις ετικέτες. Όλα τα καλλυντικά υποχρεούνται από το νόμο να φέρουν πλήρεις λίστες συστατικών. Εάν τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος σας δεν περιέχουν συστατικά ή δεν μπορείτε να βρείτε το συντηρητικό στη λίστα, να είστε ύποπτοι. 

Να είστε εξίσου ύποπτοι για τους κατασκευαστές που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν μόνο φυσικά αιθέρια έλαια ή εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Στην καθημερινή χρήση, απλά δεν λειτουργούν όπως υποσχέθηκε.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα συντηρητικά που χρησιμοποιείται σήμερα είναι το Hydroxymethylglycinate, ένα παράγωγο του φυσικού αμινοξέος Glycine. Θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές και φαίνεται ότι είναι λιγότερο ικανό να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις από άλλα συντηρητικά.